Tajomstvo dobrej kávy

Viete čo znamená, keď sa povie perlová káva ? A viete, že je známe na šesťdesiat druhov kávy? Kde sa káva pestuje, ako vyzerá a ako sa správne žne, nakupuje aj konzumuje, to vám práve teraz prezradíme.

Káva, ktorú pijeme, je vlastne kôstka plodu, ktorý je podobný našej čerešni. Táto maličká zrnká, skrývajúci mnohé tajomstvá chutí a vôní, sú semená kávovníka s bielymi kvetmi, červenými plodmi a sýto zelenými listami. Listy sú oválne s vlnitými okrajmi, desať centimetrov dlhé. Rastlina Coffea , z čeľade marenovitých, kvitne len niekoľko málo dní, zato však niekoľkokrát ročne. Biele kvety vyzerajú ako kvety pomarančovníka a ich vôňa je omamná ako vôňa jazmínu a jemná ako vôňa ruže. Zvlášť úchvatný pohľad sú kávovníky, ktoré súčasne kvitnú a nesú plody. Pestrá paleta farieb na každom kríku: hnedé ohybné vetvy so zelenými listami, voňavými bielymi kvetmi a sýto červenými plodmi. Ako čarovný pás bielo kvitnúcich kávovníkov s jasnými červenými plodmi sa pozdĺž rovníka tiahnu krajiny, v ktorých sa pestuje káva.

Všetko sú to veľmi rozmanité, útle plazivé rastlinky, liany, kríky, či stromy. Zo 60 druhov kávovníkov, pochádzajúcich pravdepodobne z Etiópie, je najvýznamnejšou kávovník Arabica a kávovník Robusta .

Plody kávovníkov sú vajcovité. Pod tuhou šupkou je sladkastá dužina a v nej dve zelené semená v pergamenovej šupke. Táto semienka sa podobajú skôr jablku, než čerešni. Ak sa v pergamene nachádza len jedno semienko, nazýva sa „perlová káva“ . Nezrelé plody rastliny Coffea sú zelené, zrením menia farbu na špendlíkovej žltú, postupne červenajú do farby brusníc až fialovejú do farby zrelých sliviek. Farba a zrelosť plodov je pre kvalitu kávy veľmi dôležitá.

Plantáže kávovníkov sa rozprestierajú medzi severným a južným obratníkom, od strednej a južnej Ameriky po Afriku, Arábii, Indii až k Indonézii a Oceánii. Malá časť kávové produkcie sa nachádza tiež v Ázii. Kávovník vyžaduje teplé a vlhké podnebie. Dve tretiny celosvetovej produkcie kávy potom pochádzajú práve z Latinskej Ameriky.

Chuť kávy je v každej krajine rozdielna. Od slabej kávy po silnú, od drsné až po jemnú, sladkú, kyslú či horkú. Rozdiely v chutiach a vôňach sú spôsobené najmä klimatickými a geografickými podmienkami, v ktorých kávovníky rastú. Zo 60 druhov kávy, ktoré sú nám známe, sa len tri druhy pestujú extenzívne. Káva arabika , špičkové chuti. Káva robusta , ktorá sa ťažko žne, ale je veľmi odolná a káva liberica , ktorá sa pestuje len v západnej Afrike a Malajzii a dopyt po nej je, pre jej veľmi špecifickú chuť, veľmi malá.

Najvýznamnejšie v produkcii je samozrejme káva arabika. Najväčšími rozdiely medzi kávovník arabika a robusta sú predovšetkým v rozmanitosti chuťou a obsahu kofeínu. Káva arabika je aromatickejší a obsahuje menej kofeínu než robusta. Najchutnejšie často bývajú gurmánske kávy 100% Arabica . Sú to ušľachtilé jemné odrody čisté vysokohorské kávy s nízkym obsahom kofeínu, plné zdravých lipidických olejov a nenasýtených kyselín, antioxidantov, ktoré sú obsiahnuté v zelenine a sú schopné človeku poskytnúť intenzívny zážitok bez negatívnych a zdravotne závadných vplyvov.

Kávy sa rozdeľujú na zmesi a kávové Monotype. Napr. nevýhodou u jednodruhových káv môže byť fakt, že sú chuťovo nevyvážené a že sa nedá dlhšiu dobu piť iba jedna odroda. Káva sa „přepije“. Výnimkou môžu byť Monotype typu Gourmet , kávy ktoré sú vo svojej chuti jemné a komplexné – tieto sa dajú konzumovať rovnako ako zmesi tj. Každý deň sa dá objaviť nová jemná chuť.

Ako nakupovať?

Najlepšie je kupovať kávu čerstvú, ktorá nebola dlho skladovaná. Ďalej je vždy lepšie kupovať zrnkovú kávu . To zaručuje jej relatívna čerstvosť. U dobrých obchodníkov je možné kúpiť aj kávu čerstvo mletú. Mletú kávu neskladujte nikdy príliš dlho. Káva do seba ľahko vstrebáva pachy. Pokiaľ chcete kávu skladovať, tak jedine v chlade a suchu, najlepšie v čistých, dobre utesnených nádobách, určených len pre kávu. Čoho sa vyvarovať? Nekvalitných kávových zmesí, kedy človek nevie čo vlastne pije. Ďalej nie je vhodné piť kávu z balenia, ktoré bolo dlho otvorené a zle skladované. Káva potom nie je vôbec dobrá a môže byť aj zdravotne závadná. Tak už viete, ako to s tou kávou je?

Na záver si dovolíme ešte jednu radu: správna príprava lahodného ESPRESSA.

Espresso je hustá, aromatická, silná, veľmi tmavo upražené káva. Vriaca voda a vodná para je pretláčaná veľmi jemne mletou kávou. Takto pripravená káva má vynikajúcu, jemnú chuť, ktorá dlho zotrváva v ústach aj po jej vypití.

1. Na prípravu Espressa je potreba kávovar, tzv. „Presovač“. Väčšina moderných kávovarov je dnes plne automatizovaných a stačí len stlačiť tlačidlo a prístroj sa sám postará o lahodnú, chutnú kávu. Ďalej treba kvalitná káva arabica, vhodná je káva brazílska, etiópska, guatemalská, Indonézska, sumatranský či Viva cafe. Pre začiatok sú najlepšie druhy zo Strednej Ameriky alebo Indonézia. Káva by mala byť jemne čerstvo mletá, nie však prášková. Na jednu šálku Espressa potrebujete 2 rovné lyžice mletej kávy.

2. natlačíme kávu do prístroja (telesa filtra). Použite trochu sily, ale zase nie príliš. Nahriaty šálku vložte pod trysky prístroja.

3. Stlačte tlačidlo na kávovaru. Z prístroja začne tiecť káva. Najskôr čierna, potom karamelovo hnedá, a nakoniec bohato napenená crema (čiapky, pena). V túto chvíľu uvoľnite tlačidlo. Doba, po ktorú bude tiecť káva z kávovaru, by sa mala pohybovať v rozmedzí 20-30 sekúnd.

4. Vaša lahodná káva je hotová. Správne pripravené espresso má na povrchu vrstvu karamelovo hnedé penové čiapky. Pri pití nápoja sa pena usadzuje na stenách šálky. Pri príprave Espressa sa predovšetkým vyvarujte príliš mletej kávy, nápoj potom kvapká z prístroja pomaly a je nahorklý. Naopak, hrubo mletá káva má za následok nápoj, ktorý tečie z kávovaru rýchlo a je riedky a vodnatý. Kávu do filtra prístroja nestláčajte príliš, vrstva musí byť priepustná. Najlepšie je ľahko, a pritom pevne, silou vtlačiť. Nakoniec si dajte pozor na dlhé lúhovania. Príliš dlho lúhovania káva sa pozná podľa toho, že je v nej potlačené veľa jemných chutí a káva chutí horko a trpko. Čiapka kávy je tmavohnedá s bielou škvrnou, či otvorom vnútri peny. Nedostatočne vylúhované Espresso je naopak riedke.