Stále obľúbená zalievaná káva, čiže turek. Naučte sa ho pripraviť čo najlepšie

Pozvanie na kávu je dodnes vnímané ako priateľské gesto spojené s pohodou..Za kávu vlastne vďačíme  Turkom . Ich pustošivé ťaženie Európou skončilo až v septembri roku 1863 v rozhodujúcej bitke pri Viedni. Súčasťou vojnovej koristi bolo vtedy i mnoho vriec kávy , z ktorých bola časť prevezená aj do Prahy, Jindřichovho Hradca, Brna, Olomouca a ďalších miest. Radoví obyvatelia si mohli na káve pochutnávať o niekoľko rokov neskôr, keď na konci 17. storočia začal kávu v Prahe predávať podnikavý Arab Gorgos Hatalah il Damasku, ktorý po konverzii ku katolíckej viere prijal meno Jiří Deodat . Pôvodne pripravoval kávový odvar –  tureckú kávu– vo svojom byte v dnešnej pražskej Karlovej ulici a predával ju ako pouličný predavač z vedra, ktoré nosil zavesené na krku ulicami Starého Mesta spolu s malými žbánky a trstinovým cukrom. A tu zrejme začína stopa slovenského turka. Jiří Deodát získal roku 1714 meštianske právo a povolenie na prevádzkovanie prvej kaviarne na našom území, ktorú otvoril v Prahe pod Malostranské mostecké vežou.

Aj dnes, po viac ako 300 rokoch, je slovenský turek stále fenoménom hodným pozornosti. Viete, že osem z desiatich šálok, pripravených z praženej kávy, sa v Čechách a na Morave podáva na spôsob slovenského turka? Má to svoj dobrý dôvod, a nie je ním boj s časom! Takto pripravená káva má totiž intenzívnu chuť a bohato rozvinie svoju arómu. Metóda sparenie mletej kávy vodou tesne pod bodom varu sa pri dodržaní jednoduchých pravidiel dodnes využíva pri tzv. „Cupping“, teda  hodnotenie kávy znalci napr. Pri nákupe kávy, ako kontrolná metóda v priebehu praženia a vytváranie zmesí alebo pri degustáciách na súťažiach. A ako si pripravíte slovenského turka, na ktorom si naozaj pochutnáte?

Krok 1: Ktorú kávu pre slovenského turka?

Do nahriateho hrnčeka (stačí ho vypláchnuť horúcou vodou) vložte 7 – 9 g, teda  dve vrchovaté lyžičky kávy zomleté najemno . Príliš hrubo mletá káva sa nevylúhuje dokonale, čiastočky plávajú na povrchu a nápoj chutí slabo. Dobrého turka ale nepripravíte ani z kávy mletej veľmi jemne, tzv. „Na prach“ – nápoj chutí nepríjemne horko a trpko. Na prípravu slovenského turka je  ideálny intenzívna káva Eduscho Standard alebo príjemná  Eduscho Standard Extra Jemná , a to svojou kompozíciou, spôsobom praženia aj hrubosťou mletia. Jej receptúra je rokmi osvedčenú, optimálne vyváženou zmesou zŕn typu Robusta a Arabica pražených do stredne hnedého škoricového odtieňa a mletých najemno – presne na prípravu slovenského turka.

Krok 2: Čerstvá voda a technika zalievanie

Dolejte kávu asi 1,5 dcl vody, ktorú necháte zahriať tesne k bodu varu, najlepšie na teplotu  98 ° C . Voda musí byť čerstvá a studená, taká, aby ste sa jej s chuťou napili. Jedine čerstvá voda má totiž dostatok kyslíka, ktorý je spolu s minerálnymi látkami nositeľom aromatických zložiek kávy. Zalievajte postupne – najprv do jednej tretiny a potom na dvakrát dolejte zvyšok vody krúživým pohybom. Snažte sa, aby prúd vody nebol príliš prudký, teda  nie príliš zhora , aby sa mletá káva čo najmenej zvíril a nevyplávala na povrch. Takto sa optimálne vylúhujú chuťové aj aromatické látky do šálky nápoja.

Krok 3: Keď lyžička zacinká…

Zľahka  trikrát zamiešajte . Odmenou vám bude ľahká pena vo farbe mliečnej čokolády. Dvakrát kliknite lyžičkou o okraj šálky , aby kávové čiastočky začali klesať a počkajte asi tri minúty, než sa usadenina usadia na dne. To bude mať nápoj optimálnu teplotu: asi 72 – 75 ° C. Nenechajte svoj nápoj dlho čakať – hovorí sa, že dobrá káva má byť horúca, ako peklo.

Ďalšie tipy pre prípravu chutnej kávy

Či už pripravujete kávový nápoj z praženej mletej kávy na spôsob slovenského turka, v ručnom presovače alebo siahnete po instantné káve,  kvalita a teplota vody zásadne ovplyvňujú to, či si na čiernom moku naozaj pochutnáte. Používajte  čerstvú vodu a nechajte ju dobre odtiecť. Ak doma nemáte naozaj kvalitný mlynček, radšej kupujte  kávu mletú a balenú v ochrannej atmosfére alebo vákuovo balenú a sáčok kávy uchovávajte uzavretý sponou v hermetickej dóze v chladničke. Veľmi záleží aj na teplote vody, ktorú kávu zalievate. Na prípravu slovenského turka použite vodu mierne pod bodom varu, asi 98 ° C. Na prípravu v ručnom presovač je ideálna teplota okolo 95 ° C a ak máte čas len na šálku nápoja z instantnej kávy, ohrejte vodu len na 90 ° C, aby ste kávu nespálili.

Pražená káva je tá pravá

Ak si chcete na káve naozaj pochutnať, voľte rozhodne kávu praženú. Jedine čerstvo  pražená káva , ktorá je základom všetkých ďalších kávových výrobkov vrátane instantnej kávy, má  skutočne intenzívnu arómu . Aj samotná príprava kávy sa môže stať malým obradom pre vás i vašich hostí.