Robusta a Arabica sú základnými dvoma druhmi kávy, resp. rastlín kávovníka. Vo svete panuje určité dogma, že je Robusta niečo podradného a Arabica tým jediným správnym smerom. Dnes si jednotlivé druhy kávy popíšeme a vymedzíme niekoľko zásadných rozdielov medzi nimi.
Začneme Robustou …
Robusta je čo do výslednej kvality podradné Arabike. Najviac sa tento druh kávy pestuje v Ázii, presnejšie v okolí Vietname a zaberá približne 30% svetového vývozu kávy. Do Vietnamu bola káva privezená už v 19. storočí francúzskymi kolonistami.
Robusta je pre farmárov oveľa menej náročná na pestovanie, našli by sme ju predovšetkým v nižších nadmorských výškach. Robusta má, na rozdiel od Arabicy, pomerne menšie aciditu, je tak skôr horkejšia. Zaujímavosťou tiež je, že zrná Robusty obsahujú až dvakrát viac kofeínu, než zrná Arabicy. Farmári potom môžu pocítiť výhodu tiež v tom, že sú kávovníky Robusty menej náchylné na vplyvy počasia, v tomto ohľade je Arabica oveľa náročnejším produktom. Nižšie sú potom aj celkové výdavky na pestovanie.
Robusta môže byť využívaná aj do nápojov na báze espressa, a to predovšetkým pre vlastnosti, ktoré zlepšujú výslednú crema. Vo filtroch by ste sa s ňou však príliš nestretli.
… a nadviažeme Arabicou
Arabica je tým najlepším možným druhom kávy a zaberá približne 70% svetového vývozu kávy. V tomto ohľade je tiež nutné počítať s jej vyššou obstarávacou cenou. V obchodoch by ste ju väčšinou hľadali len veľmi ťažko. Pre jej obstaranie by sme tak odporučili návštevu kaviarní či priamo samotných praženie. Aj keď je však Arabica viac kvalitným druhom kávy, aj tú je možné pokaziť zlým štýlom praženia.
Na pestovanie je tento druh kávy oveľa náročnejšie, vyžaduje predovšetkým veľkú starostlivosť. Arabicu by sme potom našli predovšetkým vo vyšších nadmorských výškach. Prostredie pre pestovanie by malo byť vyvážené, nie je teda radno tento druh kávy pestovať tam, kde sa vyskytujú extrémne podmienky (či už chlad alebo teplo). Podľa odborníkov je ideálna teplota pre pestovanie niekde medzi 15 a 24 stupňami Celzia. Výsledná zrná majú skôr oválny tvar, naproti tomu Robusta poskytuje skôr guľatejší tvar.
Najlepšie si zákazníci pochutnajú na správne upraženej 100% Arabike. Tú je možné pripraviť ako pre nápoje na báze espressa, tak pre filtre.
Čo teda ale v konečnej fáze vybrať?
Ak nie ste z tých, ktorí na káve potrebujú šetriť finančnými prostriedkami, potom určite odporúčame využívať 100% Arabicy, ktorú okrem iného sami poskytujeme od tých najlepších praženie tu.
S voľbou Arabicy sa tiež spája skutočnosť, že si svoju kávu skutočne vychutnáte a nerobíte ústupky v kvalite. A o kávový zážitok ide predovšetkým, no nie?