Ako vybrať mlynček na kávu

Ak patríte k milovníkom lahodnej a voňavej kávy, potom by ste s nákupom mlynčeka na kávu rozhodne nemali otáľať. S týmto zariadením docielite úplne odlišné chuti oproti instantné alebo vopred mletej káve, o ktorej čerstvosti možno mnohokrát len pochybovať.

Lenže výber toho pravého mlynčeka nemusí byť na prvý pohľad celkom jasný, preto vám prinášame sumár praktických informácií, ktoré vás do sveta mletie kávy ďaleko viac zasvätí. Na nasledujúcich riadkoch zistíte, že ponuka tohto produktu je naozaj pestrá a voľba mala by zodpovedať vašim návykom a požiadavkám.

Mlynček na kávu vám popíšeme od A až po Z, takže na konci článku budete mať pomerne jasnú predstavu o tom, akému výrobku dáte prednosť. Pri správnom nákupe vám nič nebude brániť v tom, aby ste si v pohodlí vlastného domova vychutnali kávu z čerstvo pomletých zŕn.

Ako vybrať mlynček na kávu stručne

  • Zvoľte ručný alebo elektrický – podľa počtu pripravovaných šálok, ale aj podľa toho, či je pre vás príprava kávy rituál, alebo ju chcete mať čo najrýchlejšie za sebou.
  • Zvážte trieštivé ostrie alebo mlecie kamene – a ak budete mať príležitosť, jednoznačne zvoľte kamene.
  • Zamerajte sa na materiál kameňov – keramické sa menej zahrievajú, nerezové sú odolnejšie.
  • Uvážte veľkosť zásobníku – podľa toho, koľko káv naraz budete pripravovať.
  • Zvážte aj estetické kritériá – najmä pri ručných mlynčekov nájdete mnoho dizajnových variantov.

Ručné vs. elektrický mlynček

Odrazovým mostíkom sa pre nás stane všeobecný opis zariadenia zvaného mlynček na kávu. Doplnok, v ktorom za pomoci vloženého ústrojenstva budete schopní rozomlieť kávové zrná podľa toho, akému druhu kávy dávate prednosť. Veľmi často sa stretnete aj s označením kávomlynček, poprípade s lidovějším pomenovaním kafemlýnek. Vždy ide ale o rovnaký typ produktu.

Pri výbere a porovnanie mlynčekov na kávu sa na začiatku musíte odraziť od toho najzákladnejšieho delenia. Chcete si kávu pripravovať ručne alebo si pomôcť elektrinou?

Ručný mlynček na kávu

Názov tohto kávomlynčeka hovoria jednoznačne za všetko. Kávu si s ním budete pripravovať ručne, teda za pomoci vlastných síl. Zvyčajne je celý proces realizovaný tak, že točíte kľučkou, ktorá následne pohybuje s mlecími kameňmi. Tie sa starajú o mletia kávy.

Na prvý pohľad ide rozhodne o tradičný spôsob spracovania zrnkovej kávy, pri ktorom dochádza i k vytvoreniu určitej atmosféry späté s vlastnoručný prípravou. Tá je mnohokrát umocnená retro vzhľadom mlynčeku, ktorý tak zároveň plní funkciu osobitého kuchynského doplnku. Ak však na takýto mlynček narazíte mimo špecializovaný obchod s kávou, bude vhodné sa pred kúpou uistiť, že je skutočne funkčný, pretože mnohé z nich sú len dekorácia.

Celý proces máte plne vo svojich rukách, takže máte možnosť docieliť kvalitnejšieho rozomletie. Hrubosť mletia môžete prenastaviť hneď ako z mlynčeka vypadne prvý nevhodne namletej zrno, takže neznehodnotíte celú dávku kávy. Navyše je tu záruka, že nedôjde k jej prepáleniu.

Ručný mlynček si zakúpte skôr v situácii, keď je pre vás pitie kávy skutočným rituálom a chcete si užiť aj tento moment prípravy. Ideálne, ak kávu meliete iba pre seba alebo dvoch ľudí. V opačnom prípade taký model nie je práve ideálnou voľbou. Len si predstavte sami, koľko fyzických síl a času by vám zabralo namletia kávy pre početnú návštevu.

Obstarávacie náklady ručného mlynčeka začínajú na nižších sumách ako u mlynčeku elektrického.

Elektrický mlynček na kávu

Elektrické mlynčeky na kávu sú poháňané pomocou elektrickej energie . Aby ste si umleli kávu podľa vlastných požiadaviek, potrebujete k tomu aktívnej elektrickú zástrčku. Tam však vaša práca viacmenej končí. Stačí vsypať zrnkovú kávu, nastaviť hrubosť mletia au lepších modelov ešte požadovanú výslednú dávku mletej kávy. Potom stlačíte tlačidlo a káva je za moment pripravená.

To je bezpochyby tou najzásadnejšou výhodou. Zrejme ju radi využijete vždy, keď budete chystať čerstvú kávu pre viac ľudí naraz.

Niekomu ale môže vadiť, že príde o tradičné mletie, niekto sa zasa dočká prepálené chuti kávy, k čomu často dochádza u mlecieho mechanizmu s oceľovými nožmi. Tento proces spôsobuje ich pozvoľné zahrievanie pri mletí. Vyriešiť to možno investíciou do kvalitnejšieho prístroja.

Princíp mletia

Aby ste sa svojím kávovarom docielili tej najaromatickejšie kávy, zamerajte sa pri nákupe výrobku na mlecí mechanizmus. Ten totiž rozhoduje o mnohom. Práve na základe neho získate dokonale zomletú, alebo naopak nevyhovujúce zmes. Začítate sa do technických parametrov ľubovoľného kávomlynčeka, narazíte pravdepodobne na dva typy výrobkov s odlišným princípom mletia.

Mlynček na kávu s trieštivým ostrím

Tieto kávomlynčeky sú veľmi často označované ako nožové mlynčeky a patrí k tým lacnejším produktom. Na tom všetkom sa podpisuje samotný spôsob fungovania.

Trieštivé nože sú zvyčajne súčasťou elektrických mlynčekov, takže je v ich prípade dosiahnutá vysokých otáčok. A práve rýchlosť tu zohráva zásadnú úlohu. Jednotlivé zrná sú doslova nasekané, navyše pri ich rotácii dochádza ik pozvoľnému zahrievaniu a pripravovaná káva sa môže prepáliť. To však hrozí skôr pri frekventovanějším využití mlynčeka, v kaviarňach a pod.

Mnoho zákazníkov vidí na prvý pohľad krátky časový úsek pri drvení kávy, ten je ale vykúpený dosť nerovnomernú veľkosťou nasekaných zŕn. A to je ďalší negatívum pri následnom chystanie kávy. V neposlednom rade tieto mlynčeky často nejdú nastaviť, čo znemožňuje správne mletie pre rôzne druhy prípravy kávy.

Aj mlynček na kávu s trieštivým ostrím však má isté pozitíva. Vedľa rýchlosti prípravy je to pomerne dlhá životnosť takéhoto výrobku. Pri jeho používaní vám nehrozí žiadne zranenie v podobe pořezaných prstov a podobne. A vzhľadom k princípu fungovania sa nemusíte obávať ani usadených zvyškov kávy, ktoré nepôjdu vyčistiť. Tieto mlynčeky sa často používajú aj na mletie ďalších surovín, ako sú oriešky, mak či korenie. Ak sa chystáte zakúpiť jeden mlynček na všetky tieto varianty, budete sa pravdepodobne stretávať s prelínajúcimi sa chuťami, ktoré degustáciu vašej kávy naruší.

Mlynček na kávu s mlecími kameňmi

Druhým variantom sú mlynčeky na kávu s mlecími kameňmi, s ktorými docielite ďaleko lepší kvality výslednej kávy. Tento mechanizmus je úplne typický pre ručné mlynčeky a oplatí sa doň investovať tiež u tých elektrických. Tie sú samozrejme drahšie oproti trieštivým nožom.

Mlecie kamene pomaly drví kávové zrná v závislosti na tom, akú ste si nastavili hrubosť mletia. V tomto smere ide o veľmi rovnomerný proces. Prispejete ním napríklad k lepšiemu uvoľňovaniu olejov z kávových zŕn, takže šálka kávy bude ďaleko lahodnejšie, aromatickejší a intenzívnejšie.

Z pohľadu konštrukčného prevedenia máte možnosť voľby:

Ploché mlecie kamene

Ako už názov napovedá, ploché kamene majú podobu dvoch vrúbkovaných diskov, ktoré do seba zapadajú. Pri ich pohybe čerstvo namletá zrnká vytláčajú z priestoru medzi diskami kávu, ktorá bola namletá skôr. To však vedie k tomu, že posledný zrnká čerstvej kávy medzi diskami zostanú. Keď mlynček druhý deň znovu použijete, časť kávy, ktorá z neho vypadne, bude namletá s predstihom, čo vedie k jej oxidácii a znehodnoteniu. Ploché mlecie kamene sú tiež náročnejšie na údržbu. Opotrebenie kameňov nastane po zhruba 300 – 350 namletých kg, čo je menej, než zvládnu kamene kónické.

Ak kupujete mlynček pre kaviareň či obchod, kde si zákazníci melú množstvo kávy so sebou pre domácu potrebu, mohli by sa vám tiež hodiť údaje o výkonnosti. Priemerná rýchlosť mletia pri elektrických mlynčekov je 900 – 1 300 ot. / min. , Za hodinu zomelú medzi 9 – 18 kg .

Kónické mlecie kamene

Kónické kamene majú tvar vrúbkovaných kužeľov, po ktorých obvode namletá káva prepadáva. Vďaka tomu medzi nimi nezostávajú jej zvyšky. Majú tiež dlhšiu životnosť, opotrebenie môžete čakať po namletia cca 600 – 750 kg kávy. Nevýhodou však je ich obstarávacia cena.

Priemerná rýchlosť mletia pri elektrických mlynčekov je 400 – 550 ot. / min. , Za hodinu namelú medzi 15 – 70 kg .

Pomerne dôležité delenie predstavuje tiež výrobný materiál mlecích kameňov:

  • Kovové mlecie kamene – majú vyššiu tendenciu k zahrievaniu a prepaľovaniu kávy, naraziť môžete štandardne na oceľ alebo drahšie a odolnejšie titán
  • Keramické mlecie kamene – nijako neskresľujú chuť kávy, zato sú krehkejšie

Sú to aj kávomlynčeky s mlecími kameňmi, ktoré majú istá negatíva. Tá ale samozrejme nemusí odradiť každého. V súvislosti s princípom fungovania a kvalitným mletím sa to týka zvýšenej údržby mlynčeka. Je to ono spomínané uvoľňovanie olejov z kávových zŕn a usadzovaniu kávového prachu v ústrojenstve. To si čas o času žiada patričnú očistu, aby nedochádzalo k ovplyvňovaniu chuti čerstvej kávy a ku vzniku nechcených plesní.

Ak sa do mlynčeka rozhodnete zainvestovať, môžete si všimnúť, že niektoré značky ponúkajú tiež kamene náhradné, ktoré vymeníte, až sa pôvodná mlecie kamene opotrebujú a otupí. A pretože ide o časť mlynčeka, o ktorej sa predpokladá, že bude slúžiť niekoľko rokov, môžete sa stretnúť aj s predĺženou zárukou.

Hrubosť mletia

Umenie rozomlieť zrnká kávy bezpochyby nie je tým jediným, čo by vás malo zaujímať. Vzhľadom k tomu, že každý disponuje úplne odlišnými chuťami, vyžaduje aj rozdielny spôsob prípravy kávy. Tú máte ostatne u každého kvalitného kávomlynčeka plne vo svojich rukách.

  • Ručný mlynček na kávu – Tento produkt je obvykle opatrený pomerne jednoduchým uťahovacím mechanizmom. S ním od seba odtiahnete alebo naopak pritiahnete jednotlivé mlecie kamene. Vznikne medzi nimi väčšie či menšie medzera.
  • Elektrický mlynček na kávu – Pri lacnejších prístrojov sú to najrôznejšie páčky nastaviteľné podľa príslušnej stupnice. Tá modernejšie zariadenia sú vybavené digitálnymi displejmi, kde si za pomoci tlačidla alebo dotykovej obrazovky upravíte hrubosť kávy.

V základe sa ideálne hrubosť mletia riadi podľa toho, ako dlho sa káva bude počas ďalšej prípravy namáčať. Čím menej času jej doprajete, tým jemnejšie ju musíte namletá, aby sa stihla vylúhovať. V kávovare ide len o krátky čas, preto sa káva na espresso melie na oveľa jemnejšie drť ako napríklad káva na filter, kde zostáva vo vode dlhšiu dobu. Najjemnejšie mletia sa hodí pre turecké Džezva (pozor – nepliesť s „českým Turkom“) a najhrubšie potom prefrench press.

Pre úplnosť vám ešte doplníme niekoľko ďalších príkladov, aká hrubosť kávy sa používa na prípravu tým či oným spôsobom. Aspoň dokonale pochopíte, že hrubosť kávy je jednou z veľmi dôležitých vecí, ktorú je potrebné si ujasniť, akonáhle si pre domácu prípravu zvolíte ten váš ideálny spôsob:

jemnosť mletiaSpôsob prípravy (nádoba)
najjemnejšie mletiedžezva
jemné mletieKávovar (klasické espresso)
Jemné až stredne hrubé mletiemoka konvička
Stredne hrubé mletieAeropress V60 vákuum pot
hrubé mletieKalita wave Chemex prekvapkávač
najhrubšej mletiefrench Press

Vzhľad a materiál

Dizajn je veľmi relatívna a individuálnou záležitosťou, preto sa mu budeme u mlynčekov na kávu venovať iba okrajovo. Na vzhľade si budú zakladať skôr ľudia voliaca ručné mlynčeky na kávu, v prípade ktorých sa rozhodne nemusíte spoliehať iba na lacný plast. V súvislosti s tradičnými designy je použitý nezávadný kov, ale aj ľubovoľné dreviny. Typickým príkladom je bukové drevo. Nájdu sa ale aj dizajnové kúsky z exotických drevín. Výsledná podoba tak môže byť doslova dych berúce. Okrem praktického použitia predstavuje taký výrobok aj zaujímavú dekoráciu. Hlavne pri pravidelnom a častom mletie nesmiete zabúdať ani správnu ergonómiu.

Pri elektrických mlynčekov na kávu je vsadené skôr na praktickosť, takže najčastejšie narazíte na priehľadný či farebný plast, sklo a nerezovú oceľ. Tieto produkty však už len ťažko pripomínajú klasický mlynček na kávu s kľučkou hore.

Kapacita a veľkosť

Jednou z dosť zásadných volieb je aj kapacita mlynčeka na kávu, ktorú by ste mali prispôsobiť podľa toho, koľko nápojov denne robíte, prípadne pre koľko ľudí. Vychádzať určite musíte z konkrétnej dennej dávky kávy. Každý má trochu odlišné chute a pripravuje si iné druhy káv, napríklad na jedno espresso potrebujete 7 až 9 g kvalitnej mletej kávy . Do šálky by vám malo natiecť 25-35 ml intenzívneho nápoja. Filtrovaná káva je v porovnaní s espressom „slabšie“ a šálku s ňou objemnejšie. S množstvom kávy a vody môžete zľahka experimentovať, odrazovým mostíkom by pre vás mohlo byť 18 g kávy na 300 ml vody .

Podstatná pre vás musí byť kapacita násypky. Tá bežne zodpovedá tiež kapacite zásobníka na mletú kávu. Ak sa vaše denné spracovanie pohybuje nad 50 až 60 g, potom iste stojí za zváženie elektrická podoba kávomlynčeka.

Čo sa týka rozmerov mlynčeka na kávu, ten bude zodpovedať nielen kapacite, ale aj celkovému prevedení. V tomto smere si ujasnite, kde ho budete najčastejšie používať. Rozlišovať by ste mali hlavne skladnosť, dobu prípravy, náročnosť a pod.

  • iba doma
  • V práci
  • pri cestovaní

Je logické, že pre domáce upotrebenie zvíťazí akákoľvek voľba. V práci dáte prednosť rýchlym elektrickým modelom a na cestovanie zvolíte malé skladné kávomlynčeky nevyžadujúca pripojenie k elektrickej sieti.

údržba

Ako už bolo spomenuté v niektorých kapitolách nášho článku, kávu v mlynčeku ľahko pripravíte, nesmiete ale zabúdať ani na pravidelnú údržbu. Tá sa týka hlavne produktov s mlecími kameňmi, ktoré sú pri tejto činnosti ďaleko dôslednejší.

Pri mletí dochádza k uvoľňovaniu oleja. Ten v mlynčeku zostáva, poprípade na seba viaže ďalšie prachová zrnká kávy. To samozrejme nie je dobré z dlhodobého hľadiska, pretože sa v týchto miestach môže vytvárať pleseň negatívne ovplyvňujúce chuť výsledného nápoja.

Na čistenie sa najčastejšie využívajú dva praktické nástroje:

  • Kefky – Slúži pre čistenie kávového prachu, ktorý z mlynčeka nemožno vyklepať ručne.
  • Čistiace granule – Špeciálny tablety, s ktorými docielite lepšieho vyčistenie mlecích kameňov.

Údržbu kávomlynčeka by ste mali realizovať v pravidelných intervaloch, ideálne vykonať dôslednejší očistu napríklad na konci dňa alebo po mletí, kedy viete, že mlynček na nejaký čas odložíte na polici a nebude v prevádzke.

cena

Nákup kávomlynčeka je veľmi individuálnou záležitosťou, čomu tiež zodpovedajú obstarávacie náklady tohto pomocníka pri príprave kávy. Niekto v tomto produkte vidí len kuchynský nástroj, iný naopak rituálne prvok, do ktorého chce investovať veľa peňazí minimálne kvôli výslednému vzhľadu. Cenové rozpätie tak môže byť od niekoľkých stoviek korún, až po desaťtisíce. My sa však zameriame na bežnú konzumnej vlnu zákazníkov, nastolíme vám klasické cenové rozpätie a načrtneme informácie o tom, čo môžete získať.

V jednotlivých cenových kategóriách narazíte na najrôznejšie známe a trhom preverené značky, medzi ktoré patrí CEAD, Porlex, DeLonghi, Fiamma, Hario Japan, Zassenhaus, Santos, Macapá, Lodos, Sage a mnohé ďalšie.

Cena do 1 000 Sk

Už od niekoľkých stoviek korún máte možnosť zakúpiť základný kávomlynčeky, či už ide o ručnú alebo elektrickú variantu. Takto nízkym obstarávacím nákladom samozrejme zodpovedá výsledná kvalita spracovania. Obvykle ide o produkty s menšou kapacitou násypky. Tá môže dosahovať veľkosti v priemere do 50 g.

Cena od 1 000 Sk do 3 000 Sk

V tomto prípade už máte šancu cieliť na značkový sortiment. Ten je tvorený ďaleko väčšími výrobky s kapacitou až 250 g. Úplným základom je praktické a široké nastavenia hrubosti mletia. Ak zameriate sa na elektrickú verziu, počítajte s príkonom okolo 150 W.

Cena od 3 000 Sk do 5 000 Sk

Mlynčeky na kávu pre domáce použitie na naozaj vysokej úrovni. Tak nejako sa dá opísať tovar z tejto cenovej skupiny. Použité sú už kvalitné mlecie mechanizmy. Nízka spotreba elektrickej energie a veľkosť násypky dosahujúci kapacity 500 g.

Cena nad 5 000 Sk

Nad 5 000 Sk si buďte istí, že platíte za skutočnú precíznosť spracovania. Pri elektrických zariadení ide o veľké a profesionálne mlynčeky na kávu s prehľadným a dotykovým displejom. Obstarávacia sumy takých produktov dosahujú aj niekoľko desiatok tisíc korún. Aj v oblasti ručných mlynčekov si dokonca vyberiete. Tam si priplácate hlavne za štýlový dizajn a použitie exotických drevín a iných výrobných materiálov, kedy je pre vás príprava kávy skutočnou radosťou.

Základné druhy prípravy kávy

Ak ste si podľa nášho návodu vybrali ideálne kávomlynček, možno sa vám budú hodiť aj informácie o základných druhoch prípravy kávy. Tento nápoj vzniká totiž mnohých odlišnými procesy, ktoré prinášajú rôznorodú výslednú chuť.

  • Espresso – spôsob prípravy, ktorý má svoj pôvod v Taliansku. Pripravuje sa v pákových kávovaroch za vysokého tlaku. Horúca voda prechádza namletú a natlačenou kávou pod tlakom 9 bar. Na jeden 30ml šálku treba zhruba 7 g kávy. Espresso by na vrchu malo mať hustú cremu. Vychádza z neho rôzne druhy doplnené o mlieko či mliečnu penu, ako je cappucinno či latte macchiato.
  • French press – tento spôsob prípravy je veľmi jednoduchý a nevyžaduje žiadne drahé vybavenie. Potrebovať budete len mlynček a špeciálne kanvicu. Do tej sa odváži príslušné množstvo hrubo mletej kávy a zaleje sa horúcu vodu. Káva sa vo vode extrahuje 3 až 4 minúty, stlačí sa sitkom a ihneď zleje.
  • AeroPress – zvláštny spôsob kávy, pri ktorom sa využíva plastový piest s papierovým filtrom – aeropress. Do komory sa odváža namletá káva a zaleje sa horúcou vodou. Potom sa premieša a nechá 90 sekúnd extrahovať. Následne sa ústie aeropressu nasadí na šálku a piestom sa káva vytlačí. Tento spôsob je ideálny na cesty, samotné zariadenie je totiž veľmi ľahké a skladné. Výsledný nápoj veľmi pripomína espresso.
  • Moka konvička – možno ju poznáte pod názvom bialetka. Jedná sa o hliníkovú kanvičku, ktorá pripravuje kávu na princípe rozpínavosti pary. Voda v spodnej časti sa zahrieva, prechádza cez mletú kávu a potom ich vytlačená do vrchnej časti. Celá príprava trvá iba pár minút. Takto pripravená káva sa ale pomerne dosť zahrieva a zvyčajne chutí trochu prepálenia.
  • Filtrovaná káva – tento spôsob prípravy nevyužíva žiadny tlak. Horúca voda sa iba necháva pretiecť cez kávu a filter. Takýto nápoj je vhodný pre dlhé popíjanie, nie je zďaleka tak silný ako espresso. K filtrovanie kávy sa môžu využívať rôzne postupy – vákuum pot, kávovar s filtrom, chemex, ale aj vyššie spomínaný aeropress, french press či Kalita.

Často kladené otázky k mlynčekom na kávu

Je potreba mlynček na kávu, keď mám automatický kávovar?

Automatické kávovary majú mlynček integrovaný do tela prístroja. Vy teda iba nasypete zrná do zásobníka a nemusíte sa o mletia ďalej starať. U pákových kávovarov sa stretnete s integrovaným mlynčekom výnimočne.

Môžem v mlynčeku met aj ďalšie potraviny, napríklad mak?

Elektrické mlynčeky s trieštivým ostrím sú často vhodné na mletie korenia, byliniek, orechov, maku a podobne.

Ako sa mlynčeky na kávu čistí?

Na čistenie slúži kefky a štetce, ktorými sa z kameňov alebo ostrie vymetú zvyšky kávy, ktoré by inak mohli po čase znehodnotiť chuť čerstvo pripravovanej kávy. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *