Či už si pripravujete kávu v moka kanvičke, french presse, vacuum potu alebo chemexu, správna hrubosť pomletých zrniek je niečo, čo by vás malo zaujímať. Ak totiž kávu pomeliete zle, je úplne jedno, že ste použili kvalitné arabiku. Chuť výsledného šálky jednoducho vezme za svoje. Tento článok ponúka praktické informácie aj fotky, podľa ktorých sa môžete pri mletí orientovať.
Prečo by nás mala zaujímať hrubosť kávy?
Počas mletia kávových zŕn dochádza k narušovaniu kávových buniek, z ktorých sa uvoľňujú aromatické oleje . Tie sú zodpovedné za to, že káva chutí a vonia . Hrubosť mletia nás zaujíma preto, že čím hrubší mletie, tým dlhšia by mala byť extrakcie kávy, naopak čím jemnejšie, tým kratšia doba extrakcie. Ako krásny kontrast môže slúžiť mletia na prípravu cold brew (extra hrubé), kedy sa káva lúhuje vo vode niekoľko hodín . Naproti tomu espresso (jemné mletie), sa extrahuje niekoľko sekúnd .
Čo ak je káva zomletá zle?
Výsledky zlého mletie sú v podstate dva. Ak sú zrná na prípravu príliš hrubá , extrakcia bude nedostatočná. Káva teda nezíska tú správnu chuť a arómu. Naopak priliš jemné mletie bude mať za následok, že výsledný šálka bude extrémne silný a s nepríjemnou chuťou .
Nasledujúce riadky sú venované jednotlivým druhom mletia, od najhrubšieho po najjemnejšie .
Extra hrubé mletie
Káva pomletá extra hrubo nám môže pripomínať morskú soľ. Namletej kúsky zrniek sú väčšie ako 1 mm . Toto mletie sa odporúča napr. U prípravy kávy cold brew, kde sa káva nechá v studenej vode extrahovať niekoľko hodín.
Veľmi hrubé mletie
Takto namletá káva sa hodí na prípravu vo french presse , kde je nutná dostatočná hrubosť pre to, aby sitko french presse zachytilo všetku kávu. Jednotlivé kúsky namletej kávy sú veľké zhruba ako zrnká kryštálového cukru .
hrubé mletie
Podobne ako u predchádzajúcej hrubosti, aj tu nám ide o to, aby pri filtrácii neprepadávalo zrniečka cez filter. Túto hrubosť zvoľte pri príprave kávy v Chemexu , V acuum potu alebo Hario V60 . Zomletá zrnká sú veľkostne zhruba ako krupicový cukor .
stredné mletie
Stredné mletie je ideálny pre moka kanvičku . Ak totiž nameliete kávu moc jemne, upchá tým trysku a zapcháte prúd kávy pri převřívání cez sitko kanvičky. Toto mletie môže pripomínať hrubú múku .
jemné mletie
Jemné mletie zvolíte na prípravu espressa (s normálnym, nepřetlakovým sitkom). Ak nameliete kávu príliš jemne , chuťovo sa vám nápoj „odvďačí“ horkou chuťou . Extrakcia bude totiž pomalá a káva sa pri extrakcii prepáli. Naopak hrubší mletie extrakciu zrýchli a vytvorí šálku mdlé chuti a bez cremy. Veľkostne by som mohla prirovnať zrnká takto namletej kávy k polohrubej múke .
Extra jemné mletie
Najjemnejšie mletie vyžaduje príprava kávy v tureckej Džezva . Káva je zomletá tak jemne, že pripomína práškový cukor a dokonca sa aj podobne spája v drobné hrudky.
nastavujeme mlynček
Či už máte mlynček ručný alebo elektrický , u oboch je možné nastaviť hrubosť mletia . Pri ručnom mlynčeku hrubosť mletia regulujete pritiahnutím (jemnejšia mletie) alebo odtiahnutím (hrubší mletie) mlecích kameňov. Výhodou ručných mlynčekov je ich nízka cena a jednoduchá údržba . Naopak nevýhodou je, že si pri príprave väčšieho množstva kávy pekne zatočíte .
Pri elektrickom mlynčeku sa hrubosť mletia nastavuje väčšinou špeciálne páčkou alebo u tých modernejších nastavením na displeji . Mletie na elektrickom mlynčeku je rýchle . Na druhú stranu ich údržba je náročnejšia , sú dosť hlučné a ak chcete naozaj kvalitný mlynček s Neplastové telom , siahnete si do peňaženky. Ak chcete viac informácií, prečítajte si článok, ktorý poradí podľa čoho si vybrať mlynček na kávu .
Neexistuje jedna správna hrubosť
Meliete kávu pre váš french press na inú hrubosť než na obrázku vyššie? Nesúhlasíte s jemnosťou kávy pre moka kanvičku? Je to možné a asi máte pravdu. Správna hrubosť pre jednotlivé typy prípravy nie je nikde predpísaná, nemá žiadne presné pravidlá . Môžeme sa teda orientovať podľa časom preverených postupov a rád. Avšak rovnako ako u mnohých ďalších vecí platí, že záleží predovšetkým na vás a vašej chuti.