Ako si doma pripraviť tú najlepšiu kávu?

Máte radi dobrú kávu? Radi navštevujete kaviarne? Prečo si lahodnú kávu nedopriať aj doma? V tomto článku vám prinášame prehľad možných spôsobov, ako si výbornú kávu pripraviť ľahko aj doma.

Moka konvička Bialetti to je jednoduchá príprava kávy

História kanvičky Bialetti (bialetky) siaha do prvej polovice dvadsiateho storočia, kedy si Alfonso Bialetti otvoril dielňu na hliníkové polotovary v severotalianskom Crusinallu . V tom čase ešte určite netušil, že sa jeho moka kanvička stane kultovým symbolom generácií milovníkov skvelej kávy po celom svete.

Moka Express – kanvička, ktorú to začalo

Hliníkovou kanvičku s označením Moka Express bolo možné v obchodoch zakúpiť už od roku 1933. Vďaka prevedeniu v štýle Art Deco sa revolučným spôsobom zapísala do sveta domácej prípravy kávy – štýl Art Deco totiž vo svojej dobe značil luxus a blahobyt a konvička tak ponúkla aj estetickú hodnotu.

Zároveň použitie hliníka bolo vo svojej dobe chápané ako symbol pokroku a nového, moderného spôsobu stolovania. Konvička tak Alfonza Bialettiho vymrštila medzi popredných výrobcov talianskych kávovarov nielen vďaka dizajnu, ale predovšetkým vďaka jednoduchosti, s akou bialetka pripravovala kávu.

Jednoduchý, napriek tomu geniálny princíp prípravy kávy

Bialetka sa skladá z troch častí – z nádobky na vodu , zásobníka na kávu a samotnej kanvičky . Všetko je vyrobené z potravinárskeho hliníka, ktorý vďaka skvelým teplovodivým vlastnostiam rovnomerne prehreje vodu v nádobke. Voda potom po zahraní a natlakovaní „provře“ cez dávku kávy do vrchnej časti kanvičky, z ktorej sa potom káva nalieva.

Zaujímavé je, že inšpiráciou pre technické riešenie kanvičky bola trochu nečakane práčka, resp. jej veľmi „prehistorický“ model s košom na bielizeň, cez ktorý sa nechala provřít mydlová voda.

Poznávacia značka – muž s fúzikmi

Alfonsův syn Renato (o ktorom bude ešte v článku zmienka) sa nechal inšpirovať svojím otcom a vďaka predstave prevedené Paulom Campania do komiksovej čmáranice vznikla postavička s fúzikmi, ktorá zdvihnutým prstom objednáva kávu. Fous mužíček sa dokonca stal súčasťou ochrannej známky firmy Bialetti a neodmysliteľným poznávacím znakom.

Bialetti v číslach

Od druhej polovice dvadsiateho storočia bolo vyrobených viac ako 300 miliónov Bialetti konvičiek a kultový model Moka Express sa stal synonymom pre kombináciu úžitkovej a estetickej hodnoty. Neprekvapí nás potom skutočnosť, že 90% rodín v Taliansku bialetku vlastnilo (vďaka čomu je kanvička zapísaná aj v Guinnessovej knihe rekordov).

Tak trochu silná káva

Vo veku 93 rokov zomrel vo februári 2016 Renato Bialetti, syn „kávového kráľa“, ktorý po jeho smrti prevzal rodinný podnik a vytvoril prosperujúce impérium (ktoré však roku 1986 predal). Jeho posledné želanie bolo vcelku netradičné – po spopolnení byť uložený do bialettky, čo sa mu splnilo. Internet potom zaplavili fotografie smútiaci rodiny pri oltári, na ktorom je vidieť moka kanvička posledného odpočinku pána Bialettiho s trochu netradičným obsahom.

Konvička, ktorá zmenila svet

Vynález kanvičky Moka Express s trochou nadsadenia preniesol espresso z kaviarní do domov – inými slovami, ak ste v prvej polovici 20. storočia chceli dobrú kávu, doma ste si ju jednoducho dať nemohli. Konvička Bialetti Vám túto možnosť poskytla v pohodlí obývačky a bez nutnosti baristických znalostí. Niet divu, že bialetka z trhu postupne vytlačila svoje staršie predchodkyne – kanvičky Napoletano a milanese.

Možno vás prekvapí, že existuje aj elektrická moka kanvička, ku ktorej nepotrebujete sporák. Kanvičke s označením Bialetti Moka Timer stačí iba zásuvka na 220 V a môžete servírovať kvalitnej šálka kávy treba v hotelovej izbe. A navyše presne na čas – Moka Time totiž disponuje budíkom, ktorý zabezpečí, že sa prebudíte už s vôňou pripravenej kávy. Zaujímavé je tiež aj to, že pod značkou Bialetti si dnes môžete kúpiť aj french press .

Tipy na prípravu kávy v kanvičke Bialetti

  1. Pokiaľ máte kanvičku úplne novú, prvé 3-4 várky kávy vylejte. Zbavíte sa tak nepríjemné plechové chuti.
  2. Vždy si postrážte, že máte kanvičku poriadne utiahnutú. Pokiaľ toto zanedbáte, mohlo by sa stať, že kanvička na rýchlovarné doske alebo na sporáku spustí zbesilý kvapík a káva sa závitmi prebublať von.
  3. Používajte ideálne kávu namletú na hrubšie stupeň (používa sa rovnaká hrubosť ako na prípravu vo french presse). Príliš jemné namletia by totiž mohlo viesť k upchatiu filtra a k zničeniu kanvičky
  4. Zásobník na kávu poctivo natlačíme – chcete predsa poriadnu kávu a nie hruškovú vodu!
  5. Postrážte si, aby sa voda v spodnej časti kanvičky nedotýkala nádobky s kávou. Hladina by nemala presahovať miesto, v ktorom je na vonkajšej strane umiestnený bezpečnostný ventil.
  6. Postavte na platničku alebo keramickú dosku a nechajte provřít (kedy kanvičku odstaviť spoznáte podľa charakteristického zvuku).
  7. Pri nalievaní horúcej kávy si dajte pozor. Medzi oboma dielmi kanvičky môže (pokiaľ ju zle utesníte) vzniknúť škára, odkiaľ bude kvapkať vrelá voda.
  8. Po použití neumývajte kanvičku saponátom, ale iba teplou vodou. Mohli by ste odstrániť patinu kanvičke, ale hlavne si pokaziť na niekoľko ďalších várok chuť kávy saponátom.
  9. Patinu neodstraňujte a kanvičku ničím nedrhnite. Patina ničomu nevadí a podľa niektorých aj zlepšuje chuť kávy.

Ako na prípravu kávy vo French Presse

Espresso to nie je, ale skvelú kávu z neho tiež dostanete! Niektorí dokonca tvrdia, že určité kávy sú najchutnejšie práve z French Presse. Naviac je všetko veľmi jednoduché. Stačí iba zaliať namletú kávu v sklenenej nádobke horúcou vodou, poriadne premiešať a opatrne stlačiť piest. Ako sa pracuje s prístrojom, ktorý sa objavil už v 19. storočí vo Francúzsku, a čo vlastne french press robí jedinečným?

História French Presse

Predchodca french presse, ako ho poznáme dnes, vznikol pôvodne ako celokovové zariadení, a to v roku 1852 vo Francúzsku. Tento model pánov Mayera a Delforgeala nebol schopný kvalitne filtrovať kávu, čo sa samozrejme podpísalo na jej chuti. V podobe, akej ho poznáme dnes, bol patentovaný až talianskymi dizajnérmi Attilio Calimanim v roku 1929.

Vďaka tomu, že sa french press rozšíril po celom svete, vznikli pre neho najrôznejšie názvy – môžeme sa stretnúť s názvom CAFETIERE (čo je z francúzštiny a znamená kávovar, hoci french press kávu vlastne nevarí). Zaujímavejšie pomenovanie – opäť z francúzštiny – je сafetière à piston čiže kávovar s piestom. Vďaka obľúbenosti french presse v anglicky hovoriacich krajinách sa môžeme stretnúť aj s názvami press pot, coffee press a coffee plunger – a všetky budú označovať french press.

Predtým, než french press kúpite

Predtým, než otvoríte stránky e-shopu alebo zavítate do kamennej predajne, odpovedzte si najprv na niekoľko otázok, ktoré vám pomôžu vybrať si ten správny typ a veľkosť.

Pre koľko ľudí kávu pravidelne chystáte? Najčastejšie sa káva z french presse servíruje do šálok s objemom 100-150 ml. Ak ste dvaja, vystačí vám to na 3 šálky (0.35 l). Ak je vás viac, alebo vypijete kávy veľa, vyberte veľkosť pre 8 šálok (1 l).

Bude s vami cestovať? Ak áno, rozhodne zvoľte nerez miesto skla (hoci tvrdeného). Konvička z nerezu toho vydrží naozaj veľa. Na druhú stranu, cez tú sklenenú máte možnosť prípravu kávy lepšie kontrolovať.

Na ako dlho french press kupujete? Táto otázka sa môže zdať zvláštne, ale v skutočnosti je rýdzo praktická. Na french presse toho síce nie je veľmi čo zničiť, však raz za pár rokov je potrebné vymeniť sitko piestu, ktoré sa opotrebováva. Ak kúpite lacný v supermarkete, väčšinou nie sú k dispozícii náhradné diely a kanvičku tak po pomerne krátkej dobe môžete vyhodiť. Pre značkové french press náhradné diely zoženiete väčšinou bez problému.

Ako french press funguje a prečo je z neho káva tak dobrá?

Toto zariadenie je postavené na jednoduchom princípe lúhovania a následné filtrácie rozomleté kávy. Aj napriek pomerne primitívne funkcionalitu je káva z french presse naozaj lahodná a hovorí sa, že niektoré druhy káv naozaj rozvinú svoje chute práve a len vo french presse.

Zaujímavosti

Je zvláštne, že french press, ako ho poznáme dnes, vlastne vôbec nie je francúzskeho, ale talianskeho pôvodu. Pôvodný francúzsky model síce french press pripomínal, ale stále k nemu mal ďaleko. Zaujímavé tiež je, že značka, ktorá sa preslávila výrobou súťažné metódy prípravy kávy – Bialetti – patrí medzi najväčších výrobcov práve french pressov.

Ako si pripraviť perfektné kávu z french presse?

  1. Nádobku (perfektne čistú) si predhrejte.
  2. Vsypte do nej namletú (ideálne jednodruhovou) kávu. Ideálne namletú na hrubosť označenú priamo ako „french press“. Namletá káva má zrniečka o veľkosti zhruba ako zrnká kryštálového cukru.
  3. Zalejte takmer vriacou vodou. Ak nemáte kanvicu, ktorá presne ukazuje teplotu vody (kvôli optimálnej teplote 93° C), môžete nechať vodu v kanvici prevariť a nechať pol minúty odstáť.
  4. Následne kávu vo vode dobre premiešajte a priklopte vrchnou časťou s filtrom (kvôli úniku tepla) tak, aby filter ľahko „zašiel“ pod kávovú krustu vytvorenú na hladine.
  5. Počkajte 3-4 minúty a piest so sitkom opatrne stlačte ku dnu. Stláčajte piest veľmi pomaly – káva by mohla pod tlakom doslova explodovať a nepekne vás opariť.
  6. Po stlačení už na nič nečakáme a kávu nalievame – je nutné z kanvičky preliať všetku zvyšnú kávu, aby sa ďalej nelouhovala. Výsledný přelouhovaný mok by mal s kávou spoločného len málo a podľa dostupných zdrojov sa dlhým lúhovaním do kávy dostávajú látky, ktoré sú zdraviu škodlivé.

Aeropress – nováčik pri príprave kvalitnej kávy

Zvláštne vyzerajúci prístroj z polykarbonátu je na trhu benjamínom. Vyvinutý bol totiž pomerne nedávno, v roku 2005. A od tej doby sa teší nebývalému záujmu milovníkov kvalitnej kávy po celom svete. Kto ho objavil? V čom je aeropress zvláštny a jedinečný? A ako sa káva z neho pripravuje?

Krátka história

Alan Adler. Meno človeka, ktorý od útleho mladosti zbiera patenty. Má ich viac ako 40. Medzi ne patria najrôznejšie prístroje a zlepšováky, avšak nás zaujíma iba jeden. Aeropress. Ten vznikol ako reakcia na horkú chuť, ktorú Alan neznášal. Aby ju minimalizoval, zrýchlil celkovú extrakciu, čím sa horkosti zbavil. Úspech na seba nenechal dlho čakať – vďaka kvalite výsledného nápoja, ľahké a rýchle príprave, jednoduchému čisteniu a nízkej cene sa Aeropress stal obľúbenou variantou pre prípravu kávy.

Ako aeropress funguje?

Aeropress je vlastne veľmi jednoduchý přístrojek, využívajúce fyzikálnych zákonov. Dva plastové valce, ten prvý ukončený gumeným piestom úplne presne zapadá do druhého. Pri tlačení tak vzniká podobný efekt ako v injekčnej striekačke – voda je tlačená cez kávu do šálky.

Braček french presse a Dripper

Aeropress sa radí medzi alternatívne prípravy kávy spoločne so súrodencami french press a Dripper, s ktorých pomocou pripravíte prakticky kdekoľvek kávu s takmer porovnateľnými kvalitami, ako má espresso . Aeropress spája vlastnosti oboch svojich súrodencov – z Frenchpress si aeropress vypožičal piest a filter, z Dripper potom fakt, že sa nasadzuje priamo na šálku a využíva (väčšinou papierové) filtre.

Celé to trvá len pár sekúnd. Aeropress sa nasadí na šálku filtrom nadol. Papierový alebo kovový filter sa zasype mletou kávou (namletú na strednej hrubosť) a zaleje horúcou vodou a premieša. Potom už prichádza do hry gravitácie, ktorá sa spoločne s tlakom vzduchu (preto názov aero – vzduch) a vhodnou dobou extrakcie postará o kvalitnú šálku čierneho zlata. Postup prípravy krok za krokom uvádzame nižšie.

Ako káva z aeropressu chutí

Chuť kávy by sme mohli prirovnať ku káve z french presse – má plnšie telo a silnejší chuť. Navyše vďaka rýchlej extrakciu kávy (1 – 2 minúty) sa do výsledného šálky nedostane toľko kofeínu.

Môžeme jej teda vypiť bez výčitiek viac. Čo je pre vyznávačov rituálnych káviček pri práci veľmi dobre.

Príprava krok za krokom

  1. Upevnite filter na dolnú časť aeropressu. Ideálne je ho pred umiestnením dôkladne prepláchnuť. Zamedzíte tak nepríjemné „papierové“ pachuti, ktorý filter môže odovzdať.
  2. Nasypte kávu namletú na strednej hrubosť (na jednu šálku budete potrebovať približne 12g kávy) a zalejte horúcou vodou (80-85 stupňov Celzia).
  3. Asi 10 sekúnd miešajte tak, aby sa na povrchu netvorila krusta.
  4. Na hornú časť aeropressu potom nasaďte piest (časť s gumovou koncovkou) a jemne zatlačte . Tlak sa za chvíľku postará o to, že káva začne stekať cez filter do šálky. Dajte si pozor, aby sa piest nedostal do kontaktu s kávou (medzi hladinou vody a piestom musí zostať vzduchová vrecko), mohlo by sa stať, že by ste do šálky dostali aj usadeniny, ktoré v ňom mať rozhodne nechcete.
  5. Za pol minúty by mala byť voda „pretlačený“ do šálky a je hotovo. Podávať by sa mala takto prefiltrovaná káva pri teplote 55 stupňov Celzia.

Cena aeropressu

Je možné kúpiť aeropress okolo 27 Eur, a to väčšinou aj s náhradnými filtre, násypkou a miešatkom. Filtre samotné stojí do 7 Eur za balenie, v ktorom je 350 kusov. Přístrojek je schopný pripraviť 4 šálky kávy na jednu filtráciu.

Vacuum pot – baristická alchýmia vo vašej kuchyni

Kahan malým plamienkom ohrieva vodu, ktorý buble v banke upevnené na zvláštnu konštrukciu. Nie, nejedná sa o výjav z hodiny elixírov na škole čarodejníckej Rokforte, ale o prípravu kávy vo vacuum potu, ktorá je skôr než bežnou rutinou pútavým rituálom.

Ako vacuum pot funguje

Zjednodušene môžeme povedať, že pri príprave kávy ide vždy vlastne len o to, prehnať horúcu vodu cez kávu tak, aby vo výslednej tekutine neboli nečistoty – to je princíp french presse, moka kanvičky, aeropressu, všetkých automatických kávovarov a samozrejme i vacuum potu.

Vacuum pot je tvorený dvoma sklenenými nádobami, ktoré sú spojené trubicou s filtrom. V spodnej nádobe sa zahrieva voda, ktorý mení svoje skupenstvo z kvapaliny na paru. Tá vzlína skrze trubicu a filter do vrchnej nádoby. V nej dochádza k premiešaniu páry s jemne namletú kávou. Po schladení sa para zmení späť na kvapalinu, v spodnej nádobe sa vytvorí vákuum, ktorý „vcucne“ všetku tekutinu späť do spodnej nádoby. Všetok kal a kávové nečistoty sú teda bezpečne zamknuté nad filtrom, čistá káva pripravená na servírovanie v nádobke spodné.

História

Historicky prvé krôčiky urobil vacuum pot na začiatku 19. storočia, kedy mu priemyselná revolúcia poskytla ideálne prostredie pre vznik – vynálezcovia a konštruktéri experimentujú s vákuom a parou. A evidentne u toho prahli po šálke kvalitnej kávy.

Priekopníkom sa v roku 1840 stal prístroj s názvom The Napier Vacuum Machine, ktorý síce poskytoval perfektnú kvalitu kávy, bol ale pre každodenné používanie jednoducho príliš zložitý. V tejto dobe tiež vzniká množstvo zaujímavých konceptov, avšak ten najzaujímavejší sa objavil dva roky po Napierovi. V roku 1842 si Madame Vassieux z Lyonu nechala patentovať vlastné zariadenia, nazvanej French Balloon, tvorené dvoma sklenenými „balóny“ s kahanom.

Technologické vylepšenia

Vďaka vysokým nárokom na materiály dochádzalo pri príprave kávy vo vacuum pote nezriedka k nehodám, kedy niektorá z nádobiek tlak alebo teplotu nevydržala. Vznikali teda ďalšie varianty, medzi ktorými asi najznámejšie, tzv. viedenský kávovar, ktorý kopíroval Napierovu konštrukciu, ale nádoby umiestnil horizontálne vedľa seba. Tie vďaka tomu mohli byť vyrobené z tepelne a tlakovo odolnejšieho materiálu, explózia sa potom nekonali.

Viedenský kávovar bol tiež špecifický tým, že automaticky (bez použitia elektriny) odstavil kahan po provření kávy, čím sa stal prvým automatickým kávovarom na svete. A ešte jedna zaujímavosť – práve na tomto kávovare si Jack Nicholson nechá pripraviť šálku cibetkové kávy vo filme The Bucket List z roku 2007.

Konečne!

Ale stále to ešte nebolo ono. Všetko sa zmenilo rokom 1915 vďaka prelomovému vynálezu borosilikátového skla s názvom Pyrex s lepšími tepelnými vlastnosťami. Model madam Vassieux bol potom vzkriesený sestrami Bridgesovými a ich kávovarom s názvom Silex. Ten potom mohol na ďalších päťdesiat rokov hrať v príprave kávy prím. Od súčasných vacuum potov by sme ho prakticky nerozpoznali. Silex z pomyselného trónu vyhodili až moderné automatické kávovary a prekvapkávače ku koncu druhej polovice storočia.

Renesancia vacuum potov

Po dlhšej odmlke vacuum poty v súčasnosti zažívajú svoju renesanciu. Bude to asi nielen perfektnou kvalitou vzniknuté kávy, ale aj veľmi pútavým vizuálnym divadlom, ktoré vacuum pot ponúka. V súčasnej dobe dominuje trhu s vacuum poty Ázie, konkrétne Japonské spoločnosti Hario a Yama, ktoré sa výroby vacuum potov chopili. “ Hneď po French presse, bol práve Vacuum pot mojim ďalším prístrojom na filtrovanú kávu. Dala mi ho priateľka na Vianoce a ja sa do neho okamžite zamiloval. Ak ste sa niekedy chceli cítiť ako profi chemik, tak teraz máte možnosť. Návštevy s ním ohromíte z úplnou istotou. Len počítajte s dlhšou dobou prípravy (cca 15 minút) a dajte si pozor na zaobchádzanie s liehom, ktorý pri neopatrnom zaobchádzaní zanecháva chuťové stopy . „Komentuje prácu s vacuum potem Ondřej Macků z Coffee to Home.

Postup prípravy

  1. Spodná nádobu naplňte zo 4/5 už vriacu vodu (áno, mohli by ste ohrievať vodu len kahanom, ale to by trvalo naozaj veľmi dlho).
  2. Usaďte na hrdlo nádoby vrchná časť s pripevneným filtrom.
  3. Zapáľte kahan pod nádobkou a čakajte, až voda provře do hornej nádoby.
  4. Vsypte (hneď po provření) stredne jemne namletú kávu, premiešajte a nechajte 1-2 minúty extrahovať.
  5. Oddeľte kahan (to povedie k tomu, že káva bude „vcucnuta“ do spodnej časti cez filter).
  6. Kávu servírujte pokiaľ možno ihneď (a pozor – manipulujete so sklom a horúcou vodou, tak opatrne!).

Koľko stojí

Cena za model Vacuum Pot Hario Technica TCA-2 sa pohybuje okolo 90 Eur. Stačí už len dokúpiť lieh do kahanu a môžete sa do prípravy výbornej kávy pustiť. A upozornenie na záver – bavlnený filter po čase prestane plniť svoju funkciu. Najlepšie riešenie je kúpiť adaptér na papierové filtre , ktorý vám za necelých 15 Eur umožní používať papierové filtre. Tie sa dajú kúpiť v balení po 100 kusoch  za necelých 8 Eur.

Chemex si obľúbite!

Túto sklenenú banku v tvare presýpacích hodín v slovenských kaviarňach moc často neuvidíte. A to je škoda, pretože ide o perfektne jednoduchý a dizajnovo zaujímavý přístrojek na prípravu výbornej kávy.

Ako Chemex vyzerá?

Hoci by názov mohol naznačovať spojenie s chémiou, nič viac než banku s lievikom nečakajte. Nádobka z odolného borosilikátového skla je predelená drevenou úchytkou, ktorý je prepásaná koženou šnúrkou. Do najužšej časti sa vkladá špeciálny filtračný papier, cez ktorý sa výsledná tekutina dostáva do spodnej časti. Po odstránení filtra sa banka stane servírovacie kanvičkou.

Prečo Chemex?

Princíp fungovania je vlastne rovnaký, ako u ostatných kávovarov – snažíte sa horúcu vodu pretlačiť cez kávu. Jedinečnosť Chemexu tkvie v jeho filtra, ktorého kvalita významne ovplyvňuje chuť kávy. Napríklad kovové sitko  French presse  síce prepustí to, čo má, ale bohužiaľ aj to, čo nemá – chuťovo nepríjemné usadeniny. A to aj napriek tomu, že kávu namelieme priamo pre french press (teda na hrubo), do kávy sa nám vždy dostanú čiastočky kávovej usadeniny a celkový zážitok z pitia kávy je preč.

Filter Chemexu je naproti tomu o tretinu silnejšie  než klasické papierové filtre napr. Pre Hario V60 . Pre jeho výrobu sa používa špeciálny buničiny, ktorý perfektne filtruje usadeniny, ale zároveň prepúšťa lahodné esenciálne oleje. A to všetko bez stopy papierové pachuti.

Chemex ako symbol

Chemex (ešte ako prototyp) bol prvýkrát predstavený na Svetovej výstave už v roku 1939 v New Yorku, a to Peterom Schlumbohmem, nemeckým vynálezcom, ktorý je známy pre svoju „syntézu logiky a šialenstvo“. Vynález na seba ihneď upútal pozornosť, a to kvôli svojmu nezabudnuteľnému spracovania, premyslenému tvaru, ale tiež aj kvôli svojej cenovej dostupnosti a jednoduchosti, s akou sa v ňom káva dá pripraviť.

Protiklad skla a dreva je rozhodne vizuálne zaujímavý – Chemex sa čoskoro stal viac než zariadením na prípravu kávy. Stal sa (podobne ako moka kanvička Bialetti) ikonickým objektom svojej doby, ktorý sa dodnes prezentuje ako umelecký objekt a dopĺňa napríklad Múzeum moderného umenia v New Yorku. O Chemexu písali tiež americkej Timesy a svojím premysleným tvarom fascinuje aj súčasné dizajnérmi.

Niet divu, že sa s Chemexem môžeme stretnúť v najrôznejších filmoch a knihách. Za všetky môžeme spomenúť film Rosmari má dieťatko , v ktorom pri jednej zo scén v kuchyni Chemex zahliadneme. Rovnako tak aj v pilotnom dieli (ale nielen v ňom) seriáli Přátele , kde je Chemex k videniu. Agenta s povolením zabíjať sme tu už mali, a to v  článku o káve Jamaica Blue Moutain. Stvoriteľ Jamesa Bonda a kávový nadšenec v jednom, Ian Fleming, vložil Chemex do svojej novely Srdečné pozdravy z Ruska. Chemexu si všimnite napríklad aj vo filme  Interstellar, kde slúži ako záchytné zariadenia na vodu.

K chemexu kanvičku

Chemex, rovnako ako ďalšie prípravy typu pour-over (napr. V60), vyžaduje pri prelievanie správnu teplotu , ale aj správny smer a intenzitu . To vám umožní kanvička s hubicou v tvare labutieho krku. Ústí kanvičky totiž dovoľuje kávu vo filtri prelievať pomaly a predovšetkým rovnomerne . Ako ideálny sa javí kanvica Hario Buono.

Ako v Chemexu pripraviť kávu

Je to vlastne veľmi podobné, ako keby ste pripravovali kávu v Hario V60 .

  1. Filtračný papier vložte do hornej časti Chemexu a prepláchnite horúcou vodou. Tá zbaví filter nepríjemnej chuti a ohreje nádobku.
  2. Filter zasypte kvalitné namletú kávou, ideálne Arabicou , namletú na stredne hrubé namletia v pomere cca 60 gramov na 1 liter .
  3. Pripravte si takmer vriacu vodu (ideálna teplota je okolo 90 ° C) do kanvice s hubiace v tvare labutieho krku.
  4. Trochu vody vlejte na kávu vo filtri a počkajte na bublinky a prvé prokapané kvapky do spodnej časti.
  5. Následne prelejte kávu zvyškom horúcej vody a nechajte prekvapkať do spodnej časti nádoby.
  6. Filtrácia kávy by nemala presiahnuť 5 minút.
  7. Pred umytím najprv odstráňte drevenú úchytku.

Hario V60 dripper – ako v ňom pripraviť výbornú kávu

Jedna z najobľúbenejších metód na prípravu kávy – dripper s označením V60 od japonskej firmy Hario. Pôvodne sklenená nádobka v tvare kužeľa patrí medzi tie najľahšie spôsoby, ako si celkom rýchlo pripraviť výbornú kávu. Ako a kde V60 dripper vznikol? Ako funguje a ako v ňom pripraviť kávu? A čo znamená číslo 60 v jeho názve?

História Hario V60 Dripper

Japonská firma Hario začala v Tokiu v roku 1921 ako priemyselný výrobca skla (Hario v preklade znamená kráľ skla). Postupom času sa firma začala viac a viac orientovať na potravinársky priemysel, čo vyvrcholilo v roku 1980 prototyp „vé šesťdesiatky“ od Tsuruoka Sana . Ten sa snažil reagovať na problém pri príprave kávy – v vtedy najrozšírenejším Nel Drip si príprava kávy vyžadovala zručnosť, trpezlivosť a hlavne skúsenosť. Dripper V60 to mal navždy zmeniť.

Na svoje (znovu) objavenie si však musel dripper počkať, a to až do roku 2004. Oproti svojmu pradedkovi doznal niektorých dôležitých zmien – má väčší otvor uprostred a upravené rebrovanie drážok. A prečo obsahuje číslicu vo svojom názve? Je to jednoduché – označuje uhol, ktorý zviera papierový filter v nádobke.

Starý známy princíp

Zase ide o to isté – prehnať vodu kávou a bez usadeniny ju dostať do šálky v perfektnej kvalite. Podobne ako u chemexu  sa káva filtruje cez špeciálny papierový filter (v prípade Hario V60 je ale filter tenšie).

Hoci je pôvodný Hario V60 vyrobený zo skla, neskôr sa začalo experimentovať aj s ďalšími materiálmi. Výsledkom čoho si dnes môžete kúpiť dripper keramický, medený a aj lacný plastový. V súčasnej dobe sa s výrobkami firmy Hario môžete stretnúť vo viac ako 70 krajinách sveta.

Nalievať kanvičkou

Pri príprave kávy vo V60 (rovnako ako u ďalších pour-over metód, kedy sa voda cez kávu prelieva) záleží na presnosti . Vodu je nutné do kávy liať o správnej teplote , správnym smerom a intenzitou . Aby ste mali plnú kontrolu nad týmito faktormi, odporúčame použiť kanvičku s hubicou v tvare labutieho krku. Tá umožní prelievať kávu vo filtri pomaly a predovšetkým rovnomerne. Ako ideálny sa javí Kanvica Hario Buono.

Jednotku alebo dvojku?

V čom je rozdiel medzi Dripper označenými ako V 60 # 1 a V 60 # 2? Je to jednoduché – jednička je menšia. Kúpte si ju, keď si kávu varíte väčšinou len pre seba. Nádobka plastového  Dripper Hario V60 # 1 pojme 250 ml kávy a plastový sa dá kúpiť od 6 Eur.

Dvojku si doprajte, pokiaľ kávu častejšie pijete s priateľmi alebo rodinou. Pojme až 450 ml kávy, pohodlne z nej teda obslúžite až 3 ľudí. V60 # 2 kúpite zhruba za 210 Eur.

K obom sú potrebné filtre a pozor – nie sú rovnaké. Pre jedničku si kúpte filtre s označením V60 # 1 po sto kusoch  za 4 Eura, pre dvojku potom filtre V60 # 2 za 5 Eur .

Príprava kávy v Hario V60

  1. Pripravte si kvalitnú  namletú kávu (pre typ # 1 17 gramov, pre typ # 2 30 gramov).
  2. Kávu nameľte na jemnejšie mletie ako pre french press (stredne hrubé mletie).
  3. Dôkladne premyte papierový filter (papierovú chuť nechcete) a umiestnite do lievika.
  4. Vsypte kávu od V60.
  5. Nachystajte si takmer vrelú vodou, ideálne okolo 90˚C (ak nemáte teplomer, nechajte převřelou kanvicu pol minúty odstáť).
  6. Nalievajte pomaly vodou z kanvičky s hubicou v tvare labutieho krku, a to krúživými pohybmi smerom k stredu filtra (pre typ # 1 250 ml vody, pre typ # 2 450 ml).
  7. Počkajte zhruba 3 minúty a servírujte.
  8. Sklenenú aj plastovú variantu je možné umyť v umývačke.

Džezva aneb turecká nádobka na kávu čiernu ako noc

Bez tlaku, bez filtrácie. Aj tak možno dosiahnuť kvalitnej kávy s nádobkou zvanú džezva, pravdepodobne najstaršou metódou na prípravu kávy na svete. Ako si kávu v Džezva pripraviť a na čo si dať pozor?

Džezva nie je turek

V rámci Slovenskej republiky sa nám pri slovách turecká káva väčšinou vybaví zuby plné přeluhovaného usadeniny a pitie nie príliš kvalitné kávy, zaliate vrelú vodou. Toto ale od Džezva rozhodne nečakajte. V Džezva sa totiž káva nespárujete vriacou vodou a nenecháva sa stať (tým pádom sa z kávy neextrahují nežiadúce látky). Jedná sa o prípravu kávy, pri ktorej sa usadenina od extraktu neoddeľuje filtráciou ani provřením, ale opatrným nalievaním. Táto skutočnosť výslednému šálke prepožičiava naozaj nakopávač charakter čo sa kofeínu týka. Káva z Džezva má svoju jedinečnú chuť a arómu, podľa niektorých porovnateľných s chuťou espressa .

Kovová nádoba v tvare banky

Džezva vyzerá trochu ako kužeľovú banku, vyrobená z kovu (tie najvzácnejšie dokonca zo striebra alebo zlata) alebo nerezu a niekedy pokrytá tepanými motívy. Vnútri je väčšinou pocínovaná. Vrchná časť nádobky je opatrená golierom, kam môže káva „vybehnúť“ počas prípravy bez toho aby pretiekla. Nechýba ani dlhá rukoväť, aby sme sa pri nalievaní nepopálili a zobáčkové ústie pre pohodlnejšie nalievanie. Džezva je možné kúpiť v rôznych veľkostiach, najčastejšie pre prípravu 4, 6 alebo 12 šálok kávy.

Kávová kultúra

Na rozdiel od ostatných domácich príprav kávy sa príprava kávy z Džezva vlastne vôbec nezmenila. Kávu si pripravíte úplne rovnako ako beduíni pred stovkami rokov. Namiesto rozžeraveného popola a piesku bude platnička, zvyšok je rovnaký. Neodmysliteľnou súčasťou kávy je cukor, turecká káva jednoducho musí byť sladká.

Pitie kávy je v arabských krajinách hlboko späté s kultúrou. Posedávanie v kaviarňach bolo a je doménou bohatých a vzdelaných mužov. Odmietnuť pozvanie je dnes, rovnako ako pred stovkami rokov, považované za neslušné. Medzi hosťom a čašníkom platí, že kým hosť pije, káva sa nalieva. Čašník prestane až v momente, keď hosť otočí šálku dnom hore.

Zaujímavý je tiež turecký svadobný zvyk, kedy ženíchovi rodičia musia navštíviť rodičia nevesty a prísť si pre ich požehnanie. Počas návštevy musí pre hostí nastávajúce nevesta pripraviť práve tureckú kávu. Pre spevnenie charakteru ale ženíchovi namiesto cukru pridá do šálky soľ. Ak patok bez reptania vypije, má to byť znamenie ženíchovi dobré povahy a trpezlivosti.

Ďalším zaujímavým zvykom, v ktorom turecká káva hrá úlohu, je veštenie z jej usadeniny. Zo symbolov, ktoré usadenina vytvorí, sa potom predpovedá osud toho, kto kávu vypil.

Príprava kávy v Džezve

Príprava kávy v Džezva by mal byť rituál. Ideálne je Džezva vkladať do rozžeraveného piesku alebo žeravého popola. Pre tých, ktorí doma sálajúcim pieskom neoplývajú, máme dobrú správu. Platnička sporáka funguje taky. Pokiaľ chcete kávu zladiť, je potrebné cukor pridať pred varením kávy (a treba ho nechať skaramelizovať s trochou vody ako na videu nižšie).

  1. Ideálne kávou je v tomto prípade zmes Arabiky s Robustou. Robusta sa nám postará o lepšiu penu.
  2. Dodržte pomer kávy voči vode – 7 gr / 100 ml.
  3. Do Džezva sypte kávu veľmi jemne namletú, asi ako hladká múka. Zaistíte tak jej ideálnej extrakcii.
  4. Zhruba z 2/3 nádobku naplňte studenou vodou.
  5. Postavte na oheň a čakajte, kým káva nevytvorí na svojom povrchu kôrku. A hlavne nikam nechoďte, pôjde o sekundu.
  6. Kávu odstavte vo chvíli, keď začne peniť, čo väčšinou zaberie pár sekúnd.
  7. Kávu poklepte, aby klesla pena a opakujte 2x bod č.6. Nenechajte ale nápoj prejsť varom.
  8. Servírujte do predhriatych šálok a pokiaľ možno bez usadeniny. Ten by sa mal zachytiť v ústí nádobky.

Ako si pripraviť vietnamskú kávu?

Hoci Ázie všeobecne patrí ku krajinám, kde preferujú čaj, za desiatky rokov pestovania sa káva (ca RP) stala rovnako obľúbenou. A možno aj obľúbenejšie. Ako si Vietnamskú kávu správne pripraviť a prečo je silnejší ako káva, na ktorú sme zvyknutí u nás?

Kedy sa vo vietname začala pestovať káva

Pitie kávy a jej pestovanie nemá vo Vietname dlhú tradíciu. Kým celá Európa už kávu poznala prakticky od 16. storočia, Vietnamci si na prvom šálke kávy mohol pochutnať až zhruba o 3 storočie neskôr, kedy bola privezená francúzskymi kolonistami okolo roku 1870. Rozmach prišiel ale až po roku 1975 s koncom vojny. Zdecimovaný Vietnam v pestovaní kávy zahliadol príležitosť, ako sa z problémov vymaniť a jej pestovanie začala podporovať vláda. Zem zachvátila bezhlavá honba poľnohospodárov za hnedými zrnkami, ktorej negatívne výsledky pretrvávajú doteraz – vyčerpaná pôda, zhoršenie životného prostredia vďaka používaniu hnojív a ďalšie.

Z robusty na arabiku

Pestovatelia kávy si väčšinou vyberali druh kávy robusta , ktorá síce nie je tak kvalitné ako arabica, na druhú stranu nie je náročná na pestovanie a ponúka tak vyššie výnosy. A okrem toho obsahuje viac kofeínu ako arabika , a to až 3x. Jednoduchá kalkulácia pestovateľov tak stojí za povestnú silou vietnamskej kávy, ktorá viedla k tomu, že je Vietnam najväčším vývozcom robusty na svete a po Brazílii druhým najväčším vývozcom kávy vôbec.

Niektoré regióny Vietnamu sú kávou vyhlásené. Napríklad Buon Ma thout , Tonkin , Annam či Lamdong . Oblasti na severe Južného Vietnamu Dak Lak sa dokonca hovorí Kráľovstva kávy .

V súčasnej dobe sa Vietnam snaží z kvantity presedlať na kvalitu – zemitú a horkú Robuste tak na plantážach pozvoľna strieda jemnejšie arabica, ktoré sa, vďaka tomu, že sa Vietnam nachádza v kávovom páse , veľmi dobre darí.

Ako si pripraviť vietnamskou kávu doma

Príprava kávy je naozaj jednoduchá, káva sa totiž filtruje cez špeciálny plechový cedidlo ( Phin ) cez ktorý sa nechá prekvapkať. Príprava je vlastne dosť podobná príprave vo french presse alebo prekvapkávači .

Pokiaľ chcete servírovať kávu naozaj tak, ako by ste ju dostali vo Vietname, do šálky si pred filtráciou kávy nalejte poriadnu porciu kondenzovaného mlieka (pre Áziu veľmi typické), ktorá kávu správne osladí. A aby ste videli, koľko kávy už cez filter překapalo, môžete namiesto klasického šálky použiť pohári .

  1. Do Phin filtra vsypte 3 čajové lyžičky stredne namletej kávy (pre autenticitu zvoľte napríklad značku Trung Nguyen ).
  2. Aby sa káva rovnomerne rozmiestnila vo filtri, dvakrát kliknite filtrom a prikryte vrchným sitkom .
  3. Postavte filter s kávou na dostatočne objemný šálku alebo pohár.
  4. Zalejte 20 ml vriacej vody pre zvlhčenie kávy.
  5. Po 20 sekundách nalejte vriacu vodu do filtra až po okraj.
  6. Priklopte viečko (ktoré slúžia aj ako podšálka) a nechajte približne 5 minút prekvapkávať .

Ľadová variant

Pre horúce letné dni je možné kávu nechať prekvapkať do pohára plné ľadu a vytvoriť si nápoj, ktorý by ste si vo Vietname objednali pod názvom Ca phésura da. Podnebie Vietnamu si o túto prípravu priamo hovorí, ľadovo vychladená káva vás môže správne nakopnúť pred ďalším cestovaním vo vysokých teplotách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *